Kvädet om Trym

En asasaga ur den äldre Eddan, som jag här har skrivit om lite för att göra den mer lättläst för min vän som har svårt med gammalmodig svenska.

Min omskrivning är baserad på Erik Brates svenska översättning av sagan, som man kan hitta här på Heimskringla.no, och även på den annoterade fornisländska versionen här.


Tor var arg när han vaknade och märkte att hans hammare Mjölner var borta. Han satt och letade, och drog i sitt skägg och ruskade sitt hår.

Sedan sa han: "Hör nu vad jag säger, Loke, det är ingen som vet det varken på jorden eller i himlen: min hammare har blivit stulen."

De gick till Frejas vackra gårdar, och han sa till henne: "Får vi låna din fjäderdräkt, Freja, så att vi kan hitta min hammare?"

Freja sa: "Jag skulle ge den till dig även om den var gjord av guld, och sätta den i din hand även om den var gjord av silver."

Loke tog på sig fjäderdräkten och flög så att det ven om honom, tills han kom utanför gudarnas land och in i jättarnas land.

Trym, jättarnas kung, var på en kulle och gjorde halsband av guld till sina hundar, och klippte sina hästars man.

Trym sa till Loke: "Hur är det med asarna? Hur är det med alverna? Varför kommer du ensam hit till jättarnas land?"

Loke sa: "Det är illa med asarna, och illa med alverna. Är det du som har gömt Tors hammare?"

Trym sa: "Jag har gömt den åtta mil under jorden. Ingen kan hämta tillbaka den, ifall man inte tar hit Freja till mig för att bli min fru."

Loke flög igen så att fjäderdräkten ven, tills han kom ut ur jättarnas land och in i gudarnas land. Han mötte Tor mitt på gården, och Tor sa:

"Har du gjort färdigt ärendet? Berätta dina nyheter för mig från luften! De som sätter sig ner glömmer bort, och de som lägger sig ner hittar på lögner."

Loke sa: "Jag har gjort färdigt ärendet. Trym, jättarnas kung, har din hammare. Ingen kan hämta tillbaka den ifall man inte tar med Freja till Trym för att bli hans fru."

De gick för att träffa den vackra Freja, och sa till henne: "Ta på dig brudslöjan, Freja, vi ska åka tillsammans till jättarnas land."

Då blev Freja arg och fnös av ilska, så att gudarnas hus skakade under henne och hennes smycke ramlade från halsen. "Bara om jag var helt manstokig så skulle jag åka med dig till jättarnas land."

Alla gudarna samlades på tinget och gudinnorna diskuterade med varandra, och alla försökte komma på hur de skulle hämta tillbaka Tors hammare.

Då sa Heimdal, den vitaste guden, som kunde spå i framtiden som vanerna: "Sätt på Tor brudslöjan, och låt honom bära Frejas stora halsband."

"Ner från midjan hänger vi husmorsnycklar som skramlar, och kvinnokjolar får hänga ner kring knäna. På bröstet sätter vi breda stenar, och vi pryder hans huvud vackert."

Då sa Tor, den starke guden: "Alla gudar kommer kalla mig omanlig om jag låter mig kläs i brudslöja."

Loke, Laufeys son, svarade: "Tyst med dig, Tor! Snart kommer jättar flytta in till Asgård ifall du inte hämtar tillbaka din hammare."

De satte på Tor brudslöjan och Frejas stora halsband, lät husmorsnycklar skramla från hans midja och kvinnokjolar hänga kring knäna. På hans bröst satte de breda stenar, och de prydde hans huvud vackert.

Loke sa: "Jag ska åka med dig som din tjänsteflicka, så åker vi tillsammans till jättarnas land."

Tors bockar togs in från hagen och spändes till vagnen. De for så att bergen gick sönder och jorden brann, och Odens son åkte till jättarnas land.

Trym, jättarnas kung, visste att de skulle komma, och sa: "Res på er, jättar, och strö halm på bänkarna! Freja, Njords dotter från Noatun, tas hit för att bli min fru!"

"Här vid min gård har jag kor med guldhorn, kolsvarta oxar, smycken och andra skatter. Det är bara Freja jag inte har."

Tor och Loke kom fram dit på kvällen, och jättarnas öl bars fram. Tor, Sivs man, åt ensam en oxe, åtta laxar, alla läckerbitar till kvinnorna, och drack tre fat mjöd.

Då sa Trym, jättarnas kung: "Har du någonstans sett en brud som biter vassare? Jag har aldrig sett en kvinna ta så stora tuggor eller dricka så mycket mjöd."

Den sluga tjänsteflickan satt framför dem och hade svar åt jätten: "Freja åt ingenting på åtta dagar, för att hon längtade så mycket efter att åka till jättarnas land."

Trym lutade sig in under brudslöjan för att han ville kyssa henne, men störtade baklänges bort genom salen. "Varför är Frejas blick så fruktansvärd? Det är som om det brinner i hennes ögon."

Men den sluga tjänsteflickan satt framför dem och hade svar åt jätten. "Freja sov ingenting på åtta nätter, för att hon längtade så mycket efter att åka till jättarnas land."

Jätten Tryms syster kom in, och bad om brudgåvor: "Ta av dig dina röda ringar och ge dem till mig, ifall du vill vinna min vänskap och allas välvilja."

Trym, jättarnas kung, sa: "Bär in hammaren för att viga bruden! Lägg Mjölner i hennes knä, och vig oss samman med Vårs hand."

Tors hjärta log i hans bröst, när han hårdsint fick ögonen på sin hammare. Först dödade han Trym, jättarnas kung, och slog sedan ner hela jättens släkt.

Han slog ihjäl jättens gamla syster, som hade bett om brudgåvor. Istället för pengar fick hon slag, och istället för ringar fick hon hugg. Det var så Odens son fick tillbaka sin hammare.